Get Adobe Flash player
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi379
mod_vvisit_counterIeri763
mod_vvisit_counterSaptamana aceasta1999
mod_vvisit_counterSaptamana trecuta2182
mod_vvisit_counterLuna aceasta7642
mod_vvisit_counterLuna trecuta7207
mod_vvisit_countertoate zilele1056531

We have: 15 guests online
IP: 54.81.119.14
 , 
Astazi: Mar 22, 2018

Istoric

  Activitatea de salvare montana in Judetul Neamt a luat fiinta in 1970 in urma Hotaririi Consiliului de Ministri ai Republicii Socialiste Romania Nr 68/1069 cu privire la masurile de prevenire si salvare a turistilor din zona montana . Structura purta denumirea de Centrul Judetean Salvamont Neamt. Finantarea era asigurata Comitetul Judetean de Partid Neamt iar baza materiala sanitara de catre Spitalul Judetean Piatra Neamt. Echipele erau formate din voluntari , membrii ai unor cluburi sportive si de orientare turistica. La solicitarea coordonatorului centrului intreprinderile erau obligate sa faca scoateri din productie temporara pentru diferitele activitati efectuate de echipele de salvamontisti.Trebuie de consemnat ca a fost primul centru salvamont din zona Carpatilor Orientali.

  Lipsa informatiilor si a accesului la echipamentele dezvoltate si produse de tarile occidentale avea repercursiuni grave asupra activitatii. Corzile si echipamentele metalice de asigurare-pitoane ,carabiniere alte dispozitive erau de multe ori confectionate artizanal ceea ce a dus la numeroase accidente grave soldate cu decesul salvatorilor.
Odata cu schimbarea regimului si desfiintarea Comitetelor Judetene de Partid, Centrul Judetean Salvamont Neamt se desfiinteaza, datorita lipsei de fonduri si implicit schimbarilor politice , economice si sociale care faceu imposibil de alpicat prevederile vechii legislatii.
  Salvamontul, datorita starii de spirit a unor membri ai echipelor si-a continuat totusi activitatea care se rezuma la unele mici interventii ocazionale si la patrulari de prevenire de la sfirsit de saptamina. Toate actiunile erau suportate de catre salvatorii montani ai acelei vremi. In iarna lui 1992-1993 incepe reorganizarea la nivel national prin infiintarea ANSMR ( Asociatia Nationala a Salavatorilor Montani din Romania).
  In vara anului 1993 la initiativa unui grup de salvatori montani si a unor iubitori de munte ia fiinta Asociatia Salvamont Neamt.
  Activitatea organizatiei consta in organizarea prevenirii accidentelor alpine, amenajarea traseelor, efestuarea interventiilor de salvare si transportul accidentatilor pina la prima unitate medicala specializata, protectia mediului montan.
  Desi cu o baza materiala precara reusesc sa participe la Raliul National din Cheile Bicazului organizat de ANSMR unde se claseaza pe locul 2.
  In 1994 in baza unui contract de colaborare intre Asociatia Salvamont Neamt si Consiliul Judetean Neamt se reinfiinteaza Centrul Judetean Neamt, format din patru echipe de patrulare si prevenire unde activeaza ca voluntari membrii asociatiei.
  Se aloca un prim buget pentru dotarea cu echipamente si asigurarea unor diurne de deplasare. Activitatea ere nepermanenta , cam pe aceeasi structura a activitatii anterioare anului 1989. Nu existau mijloace de transport pentru interventie si aceasta se reflecta direct in numarul destul de mare de decese provenite din accidente.
  In anul 1995 in platoul Masivului Ceahlau incepe constructia Bazei de Interventie Salvamont Dochia.
  In 1995 Salvamont Neamt trage un prim semnal de alarma in ceea ce priveste starea masivului si impreuna cu C.J.Neamt elaboreaza primul plan de masuri urgente pentru protejarea zonei, plan ce a stat la baza proiectului ecologic pentru care se concepe acest plan de management. In 1996 dupa aparitia in Romania a legii 136 cu privire la protectia mediului, prin decizia nr.40 a C.J. Neamt, membrii Salvamont sunt imputerniciti sa constate infractiunile si faptele contraventionale prevazute in legea mediului.
  Incepind cu anul 1998 C.J.Neamt infiinteaza în baza H.G.1269 Serviciul Salvamont si de Protectie a Rezervatiei Ceahlau si elaboreaza un pachet de taxe speciale si contraventii la regimul de folosire a Rezervatiei Naturale Ceahlau.
  Intre 1998 si 2001 monitorizeaza si implementeaza Proiectul Romano-Danez intitulat Managementul si Recontructia Ecologica a Rezervatiei Ceahlau. Gratie acestei investitii baza materiala si tehnica a echipei ajunge la nivelul celor mai performante echipe occidentale prin dotarea auto de interventie, computerizare, constructia a inca doua baze de salvaresi crearea unui sistem de comunicatii radio.
  In masiv s-au efectuat lucrari ample care au vizat cresterea facilitatilor turistice si in acelasi timp cresterea sigurantei si securitatii traficului turistic. Media accidentelor alpine s-a mentinut constanta in pofida cresterii numarului de turisti si se situeaza in jurul valorilor de 50 de cazuri grave, 60 de cazuri asistate, 20 de interventii recuperare ratatciti si 2 cazuri mortale pe an. Ponderea accidentelor este mare in sezonul de vara 2,3-3 interventii pe saptamina.
  De la 1 octombrie 2001 prin hotarirea Consiliului Judetean, Serviciul Public Salvamont si de Protectie a Rezervatiei Ceahlau, devine institutie bugetara de interes judetean cu personalitate juridica.
  Modificarile aduse de HGR 77/2003 cu privire la masurile de prevenire a accidentelor montane si organizarea actiunilor de salvare in munti au dus la inceputul unui important salt calitativ al activitatii de salvare montana mai ales prin introducerea unor baremuri de dotare si echipare individuala si de grup.
  La sfirsitul anului 2004 Consiliul Judetean Neamt inglobeaza serviciul public in Directia de Administrare a Parcului National Ceahlau si Salvare in Munti. Decizia este cosiderata abuziva si ilegala atit de salvatorii montani cit si de canalele media. La conducerea institutiei sunt instalate persoane inregimentate politic a caror lipsa de experienta duce la exercitarea unui management defectuos care genereaza confuzie si stari conflictuale intre membrii echipelor de salvare si conducere.
  Sustinuti de Asociatia Salavmont si Protectia Biodiversitatii Ceahlau , salvatorii montani actioneaza in instanta atit Directia Judeteana de Administaratie a Parcului Ceahlau cit si Consiliul Judetean Neamt.Procesul este cistigat de salvamontisti in anul 2006 . In urma cistigarii procesului Consiliul Judetean Neamt reinfiinteaza structura cu personalitate juridica care se va numi Serviciul Public de Interes Judetean “ Salavamont Neamt”.
  Cu toate greutatile intimpinate in cursul unei existente de aproximativ 35 de ani Seviciul Salavamont Neamt este o unitate fanion al sarvarii montane din Romania. In ultimii 15 ani a derulat peste 800 de operatiuni de salvare in care au fost implicate peste 2000 de victime .
  Intre 2006 si 2008 si-a diversificat obiectul de activitate pregatindu-se pentru interventii in caz de calamitati si dezastre , prin programe de pregatire si atestare a specialistilor in spectrul operatiunilor de salvare speciala ( salvari din cursuri de apa , salvari din puturi si galarii , salvari pe structuri urbane si constructii hidrotehnica, salvari subacvatice.
( Raul Papalicef- Managementul Operatiunii de Salvare Montana /2008)